Over ons

Het Lysenko Koor

Het Lysenko Koor neemt een bijzondere plaats in tussen de Nederlandse koren.
Waarom? Het antwoord is ons prachtige repertoire, van liturgische en folkloristische gezangen uit Oekraïne.
Onze doelstelling is: het Nederlandse publiek bekend maken met het culturele en spirituele muzikale erfgoed uit Oekraïne.

Een rijke cultuurhistorische schat, die het waard is om nog meer bekendheid en waardering te krijgen in West-Europa. Om dat te bereiken geven verzorgen we liturgieën en geven we concerten.

Het Lysenko Koor boeken?


Zingen bij Het Lysenko Koor

Het Lysenko Koor is altijd op zoek naar nieuwe leden in alle stemgroepen. Wat vragen wij van nieuwe leden?
Inzet, betrokkenheid bij het koor en bereidwilligheid om te oefenen, zodat we inspiratie en ontroering creëren in onszelf en in alle mensen die naar ons komen luisteren.

Klik op ‘Wij zoeken jou’ voor meer info.

Wil je vooraf Het Lysenko Koor zelf zien en horen? Klik op concertagenda voor info over uitvoeringen en concerten of zoek ons op op Facebook of YouTube


Repertoire

Het Lysenko Koor zingt Byzantijnse en folkloristisch/traditionele liederen uit Oekraïne. We zijn een gemengd koor en hebben vier stemgroepen en zingen dus meerstemmig. We zingen in de oorspronkelijke taal en dat betekent dat in de bladmuziek het fonetische schrift wordt gebruikt en het voor Nederlandse zangers heel goed mogelijk wordt om in het Oekraïens te zingen!

De liturgische muziek is afkomstig uit de oude culturele en voortlevende traditie van de oosters-orthodoxe kerk in Oekraïne. De harmonieën van deze muziek komen vooral tot zijn recht als ze gezongen worden in kerken en kathedralen. Ons koor zingt de liturgische muziek tijdens oosters-katholieke (speciale) diensten overal waar we uitgenodigd worden in Nederland of daarbuiten.

Het Lysenko Koor bestaat op dit moment uit 24 zangers en zangeressen en zingt a capella, Byzantijnse en folkloristische gezangen onder leiding van onze dirigent Inna Ogarok.
Als enig koor in Nederland zingt het de Byzantijnse liturgie van de heilige Johannes Chrysostomus volgens de Slavisch-Byzantijnse ritus in de Oekraïense taal.

Geschiedenis

1996 – 20 jaar – 2016

Bij een bezoek aan Oekraïne in 1996 ontmoette Dr. M. Antonowycz, (oud dirigent van het Utrechts Byzantijns Koor gedurende 40 jaar), de kleinzoon van de Oekraïense componist M.V. Lysenko.
Hij stond aan het hoofd van de Lysenko Family Foundation in Kiev.
Dit fonds ondersteunt jonge uitvoerende kunstenaars die de Oekraïense cultuur uitdragen.
Om hulp aan dit fonds te bieden nam hij het initiatief een projectkoor op te richten om een benefiet concert te organiseren. Samen met Paul Hakkennes maakte hij deze plannen rond.
Met het UBK, Uriel (kerkkoor) uit de Meern als basis en ca.30 zangers/zangeressen was het projectkoor (totaal ca 90 personen) qua bezetting gereed.
In oktober 1996 begonnen de repetities en in mei 1997 werd het benefietconcert in de Jacobikerk in Utrecht uitgevoerd.
In aanwezigheid van Burgemeester I.W Opstelten en Oekraïense ambassademedewerkers werd na afloop Fl. 13000,- overhandigd aan de vertegenwoordigers van de foundation.

Na dit grote succes wilde een grote groep doorgaan en werd het projectkoor een regulier koor onder de naam “Het Lysenko Koor” onder leiding van Paul Hakkennes. Paul is een drijvende kracht geweest achter ons koor en lange tijd dirigent. Dr. Antonowycz bleef de eerste jaren om zangles te geven en gewaardeerde inbreng.
De eerste voorzitter Joop Verbeek gaf vervolgens het reguliere koor een officiële status. De thuisbasis voor het koor werd Nieuwegein en veel (oud)-koorleden voelen dat nog steeds als hun plek, en de Sint Nicolaaskerk als hart van hun optredens. Sinds een paar jaar vinden de repetities plaats in Tull en’t Waal en is daar de nieuwe thuisbasis.
Liturgieën en concerten hebben veelvuldig in Nederland plaatsgevonden.
In de afgelopen jaren zijn diverse concertreizen ondernomen naar Oekraïne (4x), Canada, Frankrijk, Engeland, Duitsland en België.
Het Lysenko Koor wil hiermee de doelstelling van het verspreiden van Oekraïens cultureel erfgoed bevorderen.

Een voorbeeld van zo’n prachtige liturgische hymne kun je hier horen:Back to top