OVER ONS: Kleding
Folklore
Wij hebben er voor gekozen om onze folklore klederdracht in West Oekraïne te laten maken.
Daarmee helpen we de Oekraïense mensen en zijn we verzekerd van authentieke Oekraïense patronen.
De geborduurde afbeeldingen zitten van oudsher vol betekenis en symboliek. Men gebruikt vooral de thema’s druiven, hop, eikenbladeren en maagdenpalm, waarbij bijvoorbeeld de maagdenpalm de betekenis van onvergankelijk leven heeft.
Naast deze thema's zijn ook geborduurde hemden voorzien van verschillende kleurmotieven. De Oekraïner herkent aan de kleuren de verschillende regio's waar deze gedragen worden.
Deze hemden en geborduurde blouses worden meestal tijdens een concert gedragen.
Het in Oekraïne laten borduren sluit nauw aan bij een van onze doelstellingen: Het verspreiden van Oekraïense cultuur.

Liturgieën
Voor de liturgieën is gekozen voor kostuums en jurken met sjerpen waarin de nationale kleuren geel en blauw zijn terug te vinden.
Rijke cultuur
In het Westen van Oekraïne zijn de diep gewortelde rijke nationale tradities goed bewaard gebleven en het volk is vastberaden om deze tradities in stand te houden.
Er zijn voorbeelden van wel een paar honderd jaar oud die zijn tentoongesteld in het Nationale museum van de volkskunst in Kolomyia.
Tijdens onze reizen in Oekraïne hebben we met eigen ogen kunnen zien hoe getalenteerd de mensen zijn en met welke kundigheid de hand geborduurde hemden en blouses, handgeweven tapijten, creatieve aardwerk, lederwaren en houtsnijwerk gemaakt worden.
Men blijft deze kunsten met veel passie en hartstocht uitoefenen, omdat het een belangrijk onderdeel van het Oekraïense erfgoed is, die niet verloren mag gaan.

Productie
Het maken van deze producten gebeurt op dit moment overwegend individueel, ook wat geborduurde kleding betreft. Het gaat hier niet om privé ondernemingen of grote fabrieken, geregistreerd bij de KvK, die je kunt vinden in de Gouden gids', zoals in Nederland.
Het maken van de geborduurde kleding gebeurt dan ook door de mensen thuis.
Het proces van kleding maken gaat als volgt:
de vrouwen borduren voor de hemden en blouses eerst de stukken (voorkant, manchet, kraag, mouwen), daarna wordt het hemd zelf genaaid met het borduursel daar bovenop.
Bij de rokken zijn de patronen machinaal op de stoffen geborduurd.
Als de hemden, rokken of blouses klaar zijn, worden zij op de markt verkocht, of via de winkels die benodigdheden voor het borduursel verkopen.
Volg ons op
Wil je inlichtingen over mogelijkheden van optredens van Het Lysenko Koor of anderszins:  CONTACT