1996 - 20 JAAR - 2016
OVER ONS: Hoe het begon..
Bij een bezoek aan Oekraïne in1996 ontmoette Dr. M. Antonowycz, (oud dirigent van het Utrechts Byzantijns Koor gedurende 40 jaar), de kleinzoon van de Oekraïense componist M.V. Lysenko.
Hij stond aan het hoofd van de Lysenko Family Foundation in Kiev.
Dit fonds ondersteunt jonge uitvoerende kunstenaars welke de Oekraïense cultuur uitdragen.
Om hulp aan dit fonds te bieden nam hij het initiatief een projectkoor op te richten om een benefiet concert te organiseren. Samen met Paul Hakkennes maakte hij deze plannen rond.
Met het UBK, Uriel (kerkkoor) uit de Meern als basis en ca.30 zangers/zangeressen was het projectkoor (totaal ca 90 personen) qua bezetting gereed.
In oktober 1996 begonnen de repetities en in mei 1997 werd het benefietconcert in de Jacobikerk in Utrecht uitgevoerd.
In aanwezigheid van Burgemeester I.W Opstelten en Oekraïense ambassademedewerkers werd na afloop Fl. 13000,- overhandigd aan de vertegenwoordigers van de foundation.

Na dit grote succes wilde een grote groep doorgaan en werd het projectkoor een regulier koor onder de naam “Het Lysenko Koor” o.l.v. Dr. M. Antonowycz en Paul Hakkennes.
De eerste voorzitter Joop Verbeek gaf vervolgens het reguliere koor een officiële status.

Het Lysenko Koor bestaat uit 40 zangers en zangeressen en zingt a capella, Byzantijnse en folkloristische gezangen o.l.v. Inna Ogarok
Als enige koor in Nederland zingt het de Byzantijnse liturgie van de heilige Johannes Chrysostomus volgens de Slavisch-Byzantijnse ritus in de Oekraïense taal.
Liturgieën en concerten hebben veelvuldig in Nederland plaatsgevonden.
In de afgelopen jaren zijn diverse concertreizen ondernomen naar Oekraïne (3x), Canada, Frankrijk, Engeland, Duitsland en België.
Het Lysenko Koor wil hiermee de doelstelling van verspreiden van Oekraïense cultuur, vorm geven.
Volg ons op
Wil je inlichtingen over mogelijkheden van optredens van Het Lysenko Koor of anderszins: CONTACT